Belföld

Elbocsátási hullám várható állami cégeknél

Tömeges létszámleépítések várhatóak a kormányzati ciklus hátralévő részében az állami cégeknél, így a MÁV Rt.-nél és a Magyar Postánál – derül ki abból a tájékoztatóból, amit a munkaügyi tárca készített az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának.

A szakmai és munkavállalói tiltakozás ellenére a MÁV Rt.-nél folytatódik a 2004–2006 között végrehajtandó húszszázalékos, azaz közel 14 ezer embert érintő leépítés – írja a Magyar Nemzet.


A haderőrefom legutóbbi módosítása szerint 2006 végéig 31 700-ról 29 ezerre csökken a hadsereg létszáma. A kormányváltás óta eddig csaknem hatezer dolgozójától vált meg a Magyar Posta.


Több kisebb létszámcsökkentést követően a Matáv Rt.-nél a közelmúltban kezdődtek meg a hatékonyság növelésével indokolt csoportos elbocsátások. A jelenleg nyolcezer fős, részben állami tulajdonú társaságnál 2006 végéig csaknem 2600 főtől válnak meg, ezen belül 350 fővel csökken a vezetők létszáma.

A munkaügyi minisztérium, a honvédség, a MÁV, a posta és a Matáv képviselői a munkaügyi bizottságnak hétfőn arról számoltak be, hogy összehangolt intézkedésekkel, tanácsadással, átképzésekkel, munkaközvetítéssel próbálják elérni az állásvesztők minél nagyobb arányú újbóli elhelyezkedését. Ennek érdekében országszerte huszonhat munkába helyezést elősegítő bizottság alakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik