Belföld

Szolidáris magyarok

Nem csak a a több tízezer áldozatot követelő katasztrófák hatására mozdulnak meg a magyarok, az itthoni, kisebb áradások károsultjai iránt is szolidárisak.

A magyarok nem mennek el érzéketlenül a bajba jutottak mellett, legyen szó a cunami külföldi, vagy a mátrakeresztesi áradás magyar áldozatairól. Bár vannak, akik leselejtezendő bútoraiktól akarnak így megszabadulni, sokan mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy az otthonukat vesztett családokon segítsenek.


„Folyamatosan cseng a telefonunk, rengetegen érdeklődnek, hogyan tudnak adományokat eljuttatni rajtunk keresztül a károsultaknak” – mondta Kis Boáz, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sajtómunkatársa a FigyelőNetnek. A szervezet elsősorban pénzadományokat vár, de ruhákra, élelmiszerekre is nagy szükség van. „Eddig két cég jelentkezett, akik nagyobb adományt ajánlottak fel: egy egymilliós és egy hárommilliós csekket fizettek már be. Pontos adatok még nincsenek az eddigi felajánlásokról. Reméljük, hogy akár tízmilliós nagyságrendű összeg is be fog folyni a számlaszámunkra, amellyel a bajba jutott családok újrakezdését tudjuk támogatni” – mondta Kis Boáz.


Hangsúlyozta, az emberek rendkívül szolidárisak, és általában jellemző, hogy megmozdulnak, ha nagy a baj. Mint mondta, a 2001-es nagy árvíz idején is példátlan volt az összefogás, sokan nem csak anyagiakkal, hanem saját szabadidejükkel és munkájukkal is segítettek.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten kívül egyébként a Vöröskereszt és a Katolikus Karitasz is segít az elöntött területek károsultjainak. Továbbra is várják az adományokat, hiszen az esőzések után következhet a károk felmérése és helyrehozása. Sokan ráadásul nem csak az otthonukat, hanem megélhetésüket veszítették el, hiszen Mátrakeresztesen sokan kézművességből, például fakanálkészítésből éltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik