Belföld

Katasztrofális méretű árvízre már nem kell számítani

Javult az árvízi helyzet, ahol eddig másodfokú volt a készültség, ott vasárnap vissza lehetett lépni az első fokú védekezési szintre. Néhány helyen meg is lehetett szüntetni a védekezést.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság ügyeletese, Szentiványi Árpád elmondta, hogy jelenleg 1250 kilométer töltésen van első fokú védelmi készültség, legnagyobb részt a Tiszán, a Zagyván, a Kettős- és Hármas-Körösön, a Maroson és a Sajó torkolati részén.

Az elkövetkező napokban várható csapadék mennyisége okozhat vízszintemelkedést, de katasztrofális árvízre nem számítanak. Az ügyeletes ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ahol nagy mennyiségű csapadék esik, ott továbbra is előfordulhatnak helyi vízkárok.

A folyók felső szakaszain apadás tapasztalható, Záhonytól lefelé a Tisza még árad, a Közép-Tiszán Szolnok térségében még több hétig tartó védekezésre kell számítani.

A belvízről szólva Szentiványi Árpád elmondta, hogy továbbra is körülbelül 60 ezer hektár az elöntött területek nagysága. A folyók tartósan magas vízállása miatt sok helyen kell szivattyúzni a belvizet a csatornákba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik