Belföld

4 tonna robbanóanyagot loptak Franciaországban

Négy tonna robbanóanyag gyártásához használható nátrium-klorátot raboltak el egy közép-franciaországi vegyi üzem raktárából. A rablásért az első hírek szerint az ETA felelős.

A spanyol állami rádió rendőrségi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a nyomozók gyanúja szerint a rablást, amely pénteken történt a közép-franciaországi Saint Benoit-ban, az ETA baszk szeparatista szervezet fegyveresei követhették el. A francia hatóságok egyelőre nem kommentálták a sajtóértesüléseket.

Az elrabolt nátrium-klorát kristályos állapotú erős oxidálószer, amely heves reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal, tűz- és robbanásveszélyt okozva.

Az észak-spanyol és dél-francia területekből független Baszkföld kihasításáért küzdő ETA, amelyet az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is terrorista szervezetté nyilvánítottak, 1968 óta több mint nyolcszáz embert ölt meg pokolgépes és fegyveres támadásokban. A spanyol és a francia hatóságok elmúlt években végrehajtott tömeges letartóztatásai nyomán az ETA szervezete érezhetően meggyengült, s akciói az elmúlt két évben nem követeltek halálos áldozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik