Belföld

Szigorodik a gyógyszertámogatási rendszer

A kormányzat a gyógyszerár-támogatás szabályozásának szigorításával akar gátat vetni a gyógyszerkassza túlköltekezésének.

Veres János kijelölt pénzügyminiszter a Reutersnek csütörtökön adott nyilatkozatában vetette föl, hogy mintegy 10 milliárd forintos megtakarítást kíván elérni a kormányzat a gyógyszertámogatás szabályozásának szigorításával.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnök elmondta, hogy a tervezett intézkedés nem érintené a gyógyszerkassza 284 milliárd forintos 2005. évi keretét. A kormányzati szándék arra irányul, hogy korlátozza a kassza túlköltekezését, annak költségvetésre gyakorolt negatív hatását.

A kormány és a gyógyszergyártók tavaly júniusban megállapodást írtak alá a gyógyszertámogatások finanszírozásának módjáról, valamint a gyógyszerkészítmények árváltoztatásának feltételeiről.

A megállapodásban a kormány vállalta, hogy 2005-ben és 2006-ban 5-5 százalékkal növeli a gyógyszerkassza kereteit, a további növekedést pedig a gyártókkal sávosan megosztva finanszírozza.

A kormány vállalta azt is, hogy a megállapodás időtartama alatt nem él az árak megállapításáról szóló törvényi felhatalmazással, azaz nem fagyasztja be a gyógyszerárakat, és nem alkalmaz kifejezetten a gyártókat érintő további elvonást.

A megállapodás értelmében a gyártók tavaly a második félévben 9 milliárd forint befizetésével járultak hozzá a gyógyszerkassza túlköltésének finanszírozásához.

Fekete Tibor független gyógyszerpiaci szakértő az MTI-nek kifejtette: az idei évre a gyógyszerkiadásokra előirányzott 284 milliárd forint kevesebb, mint a tavalyi tényleges költés, ami 289 milliárd forintot tett ki.

Hozzátette: a gyógyszerpiaci szereplők körében általános vélekedés, hogy az idén is az előirányzottnál többet kell gyógyszertámogatásra fordítani, ellenkező esetben a lakosság gyógyszerterhei elviselhetetlen mértékben nőhetnek.

A szakértő elmondta, hogy a gyógyszerpiac éves növekedése Európában az elmúlt években évente 6-8 százalékos volt. A magyarországi gyógyszerpiac ennél nagyobb mértékben növekszik. Tavaly a magyar gyógyszerpiac fogyasztói áron számolva meghaladta a 428 milliárd forintot – a kórházi gyógyszerforgalom nélkül -, ami az előző évhez képest 11,8 százalékos növekedés. A közforgalmú gyógyszerpiac 2005-ben elérheti a 479-480 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik