Belföld

A Ringier-hez kerülhet végül a Népszabadság

A jövő hét első felében hirdeti ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azzal kapcsolatos döntését: kisebbségiből többségi tulajdonossá válhat-e a Ringier Kiadói Kft. a Népszabadság Rt.-ben.

Az MTI az ügy menetét jól ismerő, neve mellőzését kérő forrásra hivatkozik, amely szerint a GVH várhatóan kedden délelőtt hirdeti ki döntését, alig néhány nappal azt megelőzően, hogy lejárna a vizsgálatra a hivatal rendelkezésére álló idő.

A forrás azt valószínűsítette, hogy a GVH bizonyos megkötésekkel, de engedélyezi az immáron másodszor elé került ügyletet.

Két éve, 2003 március elején jelentették be, hogy a Ringier Kiadói Kft. lett a Népszabadság Rt. többségi tulajdonosa; a tájékoztatás szerint a svájci médiavállalkozás tulajdonát képező Tabora B.V. a Népszabadság Rt. eddig birtokában lévő 49,9 százalékos tulajdonrésze mellé újabb 17,7 százalékot vett át a Bertelsmann AG/Gruner+Jahr AG-tól.

A Ringier 2001 novemberében szerzett 49,9 százalékos részesedést a Népszabadságban a Bertelsmanntól. A német vállalat azért kényszerült a napilapban birtokolt részvényei eladására, mert az RTL Klubban is tulajdonnal bírt, ez pedig ellentmond a Magyarországon hatályos médiatörvénynek.
 
A svájci médiabirodalom tulajdonában van a hazai napilapok közül a Magyar Hírlap, a Blikk és a Nemzeti Sport is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik