Belföld

Nem fizet osztalékot a Brau

A Heineken csoporthoz tartozó soproni Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. csütörtökön este végetért éves rendes közgyűlésén a tulajdonosok a 909 millió forint adózott nyereség visszaforgatásáról döntöttek.

A pénteken a BÉT honlapján közzétett közgyűlési határozat szerint a Brau a 2004. év után nem fizet osztalékot. A 2003. évi 2,69 milliárd forint adózott nyereségből sem fizetett részvényeseinek a társaság. Az utolsó osztalékfizetés még a Heineken-csoport megjelenése előtt történt, amikor a 2002. évi 2,59 milliárd forint adózott nyereség közel felét, 1,08 milliárd forintot tettek az osztalékalapba.

A csütörtöki közgyűlésen a tulajdonosok jóváhagyták a magyar számvitel szerinti, nem konszolidált auditált mérleget és eredménykimutatást. A Brau a szokásoktól eltérően a határozatban nem közölte az elfogadott mérleg-, csak az eredménykimutatás néhány fő számát. Eszerint az üzemi szintű nyereség tavaly 1,05 milliárd forint volt, az adózás előtti profit pedig 1,1 milliárd forintot tett ki.

Az üzleti beszámoló, az erről szóló könyvvizsgálói jelentés, valamint az eredmény felosztására vonatkozó javaslat jóváhagyása ellen a kisrészvényesek szavaztak.

A közgyűlésen döntöttek a 6,63 milliárd forint alaptőke 1,07 milliárd forinttal történő leszállításáról a dolgozói részvények bevonása miatt. Többek között ezzel összefüggésben módosították a társaság alapszabályát.

A Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. 98,19 százaléknyi szavazó részvénye a Brau Immobilien GmbH tulajdonában van, miután – a szintén a Heineken csoporthoz tartozó – komáromi Amstel Sörgyár Rt. jogszerűtlenül próbált befolyást szerezni a társaságban. A Brau ingatlancége nyilvános vételi ajánlatban, részvényenként 17.200 forinton jutott a háromezer forintnévértékű elsőbbségi és törzsrészvényekhez.

A Brau Union névre szóló elsőbbségi részvénye forog a Budapesti Értéktőzsde parkettjén. A papír csütörtökön, az előző napival megegyező áron, 16.710 forinton zárt és mindössze 396 részvény cserélt gazdát. Az elmúlt 12 hónapban a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeinek árfolyama 12.000 és 17.300 forint között mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik