Belföld

Kubában ezerhétszáz forintra emelik a minimálbért

A kommunista ország elnöke bejelentette, hogy május elsejétől megduplázzák a minimálbért 100 pesóról 225-re.

Fidel Castro bejelentése mintegy 1,6 millió munkást érint, elsősorban a mezőgazdaságban dolgozó napszámosokat és az építőipari kubikosokat, akik az ország legrosszabbul fizetett munkásai. A Commandante bizakodó lépése valószínűleg a Venezuelával és Kínával újabban virágzó kereskedelmi kapcsolatnak köszönhető, de a kubai partoknál talált olajnak is lehet ilyen hatása. 1991 óta, mióta az ország legfőbb támogatója, a Szovjetunió megszűnt, az ország addig is tragikus gazdasági helyzete tovább romlott.

A minimálbérért dolgozók a korábbi, mintegy 800 forintnak megfelelő havi bérüket feketemunkával egészítették ki. Az ő helyzetük javítása érdekében számos intézkedést hoztak az elmúlt hetekben. Castro elnök szerint országának „elég jól megy”, legalábbis egy televíziós beszédében. A BBC információi szerint Commandante 11 nap alatt nyolc beszédet intézett népéhez. Március végén a 78 éves elnök az egyedülálló anyáknak, özvegyeknek és rokkantaknak adott szociális juttatásokat is megemelte. Ez mintegy másfélmillió embert érint. Összesen 1,1 milliárd pesójába kerül ez a két intézkedés az országnak.

A kubai közalkalmazottak fizetése 300 pesó havonta (1 peso 7,77 forint), de a lakosok nem fizetnek se lakbért, és sem az oktatásért, se az egészségügyi ellátásért nem kell fizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik