Belföld

Újabb fájlcserélő kalózt fogtak a miskolci rendőrök

Újabb fájlcserélő kalózt fogtak márciusban a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai. A vagyoni hátrány a szakértői vizsgálat szerint 43 és fél millió forintra tehető.

A rendőrség az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) kezdeményezésére tartott házkutatást Miskolcon. Az ASVA közlése szerint az akció során foglaltak 1119 darab illegálisan másolt CD és DVD lemezt, valamint egy számítógépet, melyről fájlcserélő rendszerek segítségével az elkövető hozzáférhetővé tett filmeket, zenéket más felhasználók számára. A miskolci személy a filmeket, zenéket és szoftvereket fájlcserélő rendszerek segítségével gyűjtötte össze. Az így letöltött és más forrásból származó szerzői műveket maga is hozzáférhetővé tette a fájlcserélő rendszer felhasználói számára.

Az ügyben a szakértői vizsgálat megállapította, hogy az elkövető legalább 336 sértettnek mintegy 43 és fél millió forint vagyoni hátrányt okozott. Az elkövető akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható.

Március végén miskolci rendőrök leplezték le az egyik legismertebb magyar fájlcserélő rendszer, a DC++ egyik hubját, amelynek száz fő feletti felhasználói tábora több terabytenyi illegális tartalmat osztott meg egymással. Ezt megelőzően a budapesti rendőrség akciója nyomán megbénult Magyarország egyik legnagyobb hubja, a Mátrix.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik