Belföld

Elfogadták Bush hadiköltségvetését

81,3 milliárd dollárral toldotta meg az amerikai szenátus George W. Bush kérésére a honvédelmi költségvetést, hogy finanszírozni tudják az iraki és afganisztáni műveleteket.

A szenátus 99-0 arányban fogadta el a javaslatot, amely elsősorban a katonák fizetését, valamint haditechnika vásárlását és javítását fedezi. A BBC jelentése szerint a pénz egy része a délázsiai cunami áldozatainak, valamint az amerikai határőrség bővítésére utalnak át. Ezzel együtt a szeptember 11-től összesített hadi költségvetés 300 milliárd dollárra, vagyis 60 000 000 000 forintra nőtt. Az éves amerikai költségvetés 400 milliárd dollár, azaz nyolcvanezer milliárd forint.

Ócskavasat vesznek

Még a kiegészítés előtt a szentáus áldását adta egy 213 millió dolláros járműbeszerzésre. Ebből páncélozott Humvee terepjárókat vesznek. Ezt azután határozták el, miután kiderült, hogy az amerikai katonák Irakban ócskavassal erősítik meg járműveiket, mert sok gépkocsi nem ál ellen a felkelők támadásainak.

Ugyan a szenátus és a képviselőház is megszavazta a törvényt, abban nem értettek egyet, hogy mennyit is kellene erre költeni. Egyelőre vitakzonak a képviselők és a szenátorok, de egyes megfigyelők szerint van esély arra, hogy még májusban megkapja a Pentagon a pénzt. Az alsó- és felsőház jelenleg nem csak ezen a téren harcol egymással. A FigyelőNet információi szerint a bevándorlás szabályozása, a bagdadi nagykövetség újááépítése, a hősi halottak miatt kötelező kifizetések, valamint egy harci szállító repülőgép sorsáról is vitatkoznak az amerikai törvényhozásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik