Belföld

Beruházásra költött osztalék helyett az Émász

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Émász) részvényesei az éves rendes közgyűlésen jóváhagyták az igazgatóság előterjesztését, miszerint a 2004. év után a társaság nem fizet osztalékot és a 2,61 milliárd forint adózott nyereséget az eredménytartalékba helyezik.

A közgyűlésen az igazgatóság elnöke Emmerich Endresz kisrészvényesi kérdésre közölte: az üzemi cash flowt a beruházásokra használták fel ezért nem javasoltak osztalékot.

A nagy tulajdonosok osztalékpolitikája változatlan – tette hozzá. Ha a cash flow és az eredmények lehetővé teszik, az Émász visszatér az osztalékfizetéshez.

A tulajdonosok a magyar számviteli szabályok szerinti nem konszolidált mérleget 59,69 milliárd forint főösszeggel fogadták el, míg a konszolidált mérleget 87,33 milliárd forint főösszeggel, a konszolidált eredménykimutatást pedig 3,99 milliárd forint adózás előtti nyereséggel hagyták jóvá.

A közgyűlés személyi kérdésekben is döntött. Három évre két új igazgatósági tagot választottak: a meghatározó kisebbségi tulajdonos, Energieversongung Baden-Württemberg AG (EnWB)javaslatára Kövesdi Zoltán Endre, a fő tulajdonos RWE Energie képviseletében pedig Marie-Theres Thiell lett az igazgatóság új tagja. Az Émász felügyelő bizottságának új tagja Markus Quack lett.

Az RWE-EnWB nem kívánja kiszorítani az Émász tulajdonosi köréből a kisrészvényeseket – válaszolta részvényesi kérdésre a társaság elnöke, Emmerich Endresz.

Elmondta azt is, hogy a cég az Ózdi Acélművek Kft. (OAM) által vitatott 2,08 milliárd forint követelésre 1,1 milliárd forint céltartalékot képzett. Az elnök a peres eljárás lassúságát kifogásolta a részvényesei kérdésre adott válaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik