Belföld

A vártnál jobb profitot jelentett a Nokia

A telekomcég 17 százalékkal nagyobb profitot ért el, mint a tavalyi első negyedévben.

A világ legnagyobb mobiltelefon gyártója, a finn Nokia közölte, hogy az idei első negyedévben részvényarányos nyeresége 0,19 euró lett – higított részvénystruktúrával számolva – az elemzők által várt 0,15 euró helyett és az egy évvel korábbi 0,16 euró után.

A társaság közölte, hogy erős második negyedévre számít nemcsak saját, de az egész iparág helyzetében is. A Nokia az április-júniusi második negyedévre 0,15-0,18 euró részvényarányos profitra számít a korábban várt 0,15 euró után. A Reuters elemzői konszenzusa 0,17 eurót várt.

A Nokia becslései szerint a világ mobiltelefon piacából 32 százalékkal részesedik. Az eladott készülékek átlagos ára 110 euró volt. A cég a világ teljes piacát évi 740 millió eladott készülékre becsüli.

A társaság jelentése szerint a legnagyobb fejlődést a vállalati megoldások és a multimédia mutatták. A továbbra is a mobiltelefongyártás a legjelentősebb bevételforrás, a tavalyi első negyedévben elért 4 milliárd eurós értékesítés egy évvel később 4,5 milliárdra nőtt.

Az árbevétel 7,4 milliárd euróra nőtt 6,3 milliárd euróról, a piaci várakozás 7,1 milliárd volt. Az adózás előtti eredmény 1,2 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 1,1 milliárd euróról, az elemzői konszenzus 983 millió euróra számított.

A vártnál jobb eredmények a Nokia részvényeinek árfolyamát több, mint öt százalékkal repítették fel, hozzásegítve ezzel az európai technológiai szektort is a jelentősebb erősödéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik