Belföld

Jól járt a PM az áfa-visszatartással

A visszafizetés idejétől függetlenül mindig az adott évhez kell elszámolni a tárgyévben visszautalt forgalmi adót – ismerteti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új módszertanát a Napi Gazdaság.

Pichler Ferenc, a pénzügyi tárca sajtófőnöke szerint a KSH olyan módszertant választott, amelynek alapján az áprilisban visszafizetett, a 2004-es évhez kapcsolódó áfa is az előző évre számolható el eredményszemléletben, de még ennél későbbi kifizetés sem az idei évet terhelné. A döntésről az Eurostatot is tájékoztatták.


A lap azon kérdésre, hogy milyen egyenleggel zárhatja a büdzsé az áfa-elszámolásokat, a sajtófőnök közölte, hogy az várhatóan pozitív lesz. A nem jogos áfa-visszaigénylések összege tavaly elérte az 5 milliárd forintot, míg ezzel szemben mintegy 3 milliárd forint késedelmi kamat kifizetése állhat. Ennek is csak a fele számolható el tényleges teherként, mivel az uniós kontroll miatt visszatartott áfa időközben kamatozott a kincstári egységes számlán (KESZ) – mondta Pichler. Igaz, ez a jegybanki alapkamattal duzzadt, míg a késedelmi kamatok annak kétszeresére rúgnak.


Áprilisban összesen 180-200 milliárd forint áfát utalnak vissza a vállalkozásoknak. Azonban azt még nem tudni, hogy ebből mennyi jut az előző évre; a PM ígérete szerint április végéig rendezik a tavalyi áfa-ügyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik