Belföld

Újabb árvizek jönnek

Nincs még vége a tavaszi áradásoknak. Bár az elkövetkező napok csapadékmentesebbek lesznek, jövő hét elejétől újabb esőzések okozhatnak gondot a már most is telített felső-tiszai vízgyűjtőknél.

Az elmúlt napok esőzései jelentős károkat okoztak a nógrádi Mátrakeresztesen és Szuhán, de jelentős mennyiségű eső hullott a Felső-Tisza vízgyűjtő területén is az utóbbi két napban. Emiatt áradás kezdődött a folyón, illetve mellékfolyóin. Bár az emelkedő vízszínt még nem érte el az árvízvédelmi készültség elrendelését indokoló magasságot, de várhatóan szükség lesz a készenlét bevezetésére a gátak mentén. A kárpátaljai Királyházán például 50 milliméter eső esett az elmúlt két napban.

Az elmúlt huszonnégy órában ugyanakkor több mint egy métert emelkedett a Sajó vízszintje is. A folyó teljes magyarországi szakaszán első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt áradás indult el több észak-magyarországi folyón, illetve patakon. A Sajó vízszintje 107 centimétert emelkedett egy napon belül.


Újabb esők és árvizek

Az előrejelzések szerint csak két napra lélegezhetnek fel az árvíz által érintett területeken lakók, utána újabb esőhullám következik. „A mostani esőzések péntekig tartanak, utána hideg, szeles, de csapadékmentes idő várható. Szombattól emelkedik a hőmérséklet, vasárnaptól azonban megint esni fog, főleg az orszány nyugati és közéspő részein” – mondta Aigner Szilárd meteorológus a FigyelőNetnek. Hangsúlyozta, nehéz napokat fog hozni a jövő hét, főleg a Tisza kárpátaljai vízgyűjtőjénél, itt az átlagos csapadékmennyiség négyszerese is leeshet. A meteorológus azonban hozzátette, a mostani időjárásban nincs semmi szokatlan, mindig is április volt az egyik legcsapadékosabb hónap. „ Az óceán fölötti levegőnél ekkor már melegebb van a szárazföldön, így a nyugat-keleti irányú áramlás intenzívebbé válik. A légáramlatok az óceán fölött megszívják magukat, itt pedig kihullik a csapadék” – magyarázta Aigner Szilárd. 

Mátrakeresztesen a legnagyobb a kár








Minden segítség kell
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül a 11705008-20464565-ös számlaszámra lehet adományokat eljuttatni. Interneten keresztül a segélyszervezet honlapján online is mód vana pénz átutalására.

Csütörtök délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter is ellátogat az áradás által leginkább érintett településre. Mátrakeresztesen okozott eddig a legtöbb kárt a nagy esőzés. Utak, hidak, lakóházak rongálódtak meg, órákig nem volt áram és több emésztőgödröt is kimosott a víz. Első becslések szerint 450-500 millió forint a település vesztesége. A Pásztóhoz tartozó település károsultjainak megsegítésére a polgármester azonnal 12 millió forintos alapot hozott létre, további segítséget a kormányzattól várnak. Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára még szerdán azt mondta, a helyreállításnak nem lesz anyagi akadálya. Ezzel párhuzamosan a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is adománygyűjtő számlát nyitott, az erre befolyt összegből kívánják finanszírozni a mátrakeresztesiek ingóságának pótlását, illetve segíteni az ingatlan-rehabilitációban.
„Eddig több mint 800 ezer forint értékű adományt vittünk a településre, élelmiszert, ivóvizet, higiéniás csomagot. Stratégiai készletünkből pedig ruhát fogunk szállítani. Minden nap megyünk, így látjuk, éppen mire van a legnagyobb szükség” – mondta Kis Boáz, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sajtómunkatársa a FigyelőNetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik