Belföld

Hatvanezren vitték magukkal telefonszámukat

Az Elektronikus Hírközlési Törvény tavaly év eleji hatályba lépése óta mintegy 60 000 telefonszámot hordoztak.

A távközlési liberalizációnak köszönhetően 2004 elején megindulhatott a valódi verseny a fogyasztók kegyeiért. A számhordozhatóság törvényi és műszaki lehetőségének megteremtésével lehetővé vált, hogy az előfizetők addigi számuk megtartása mellett más szolgáltatót válasszanak.

A cég közleménye szerint legtöbbjük, 36 000-nél is több telefonszám gazdája a PanTelt választotta. Havonta átlagosan 4000 körüli vezetékes telefonszám és ennél valamivel több mobilszám kerül a számhordozás révén másik szolgáltatóhoz. A Nemzeti Hírközlési Hatóság februári gyorsjelentése alapján jelenelg 3 534 544 vezetékes fővonalat tartanak nyílván, míg az aktív, hívásfogadásra alkalmas mobilelőfizetések száma 8 782 121 volt. Ennél valamivel alacsonyabb, 8 170 656 volt azon SIM-kártyák száma, amelyekről az elmúlt három hónapban valamilyen forgalmat kezdeményeztek.

A mobilszolgáltatókkal összehasonlítva a közlemény megállapítja, hogy – noha náluk elsősorban a lakossági fogyasztók, míg a vezetékeseknél főleg az üzleti előfizetők váltanak – nagyságrendileg ugyanannyi számot hordoztak másik telefontársasághoz a mobiltelefon-társaságot váltók, mint a vezetékes távközlési szolgáltatók „elvándorló” ügyfelei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik