Belföld

Fontolva lép százat a kormány

A kormány szerdán tárgyalt a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett száz lépés programról, azonban konkrétumok egyelőre nem ismertesek.

Május 20-ig az Országgyűlés elé kerülhet a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett száz lépés politika első része, az amit a kormány még az idén el akar fogadtatni – írja a Világgazdaság. Ezért a hét végén az érintett tárcák vezetői – oktatás, egészségügy, családi és szociális, munkaügyi, gazdasági, pénzügyi – és a kormányfő informális megbeszélést tart a száz lépés politika tartalmi kérdéseiről.


A pénzügyi tárca vezetőjének cseréje a lap által megkérdezett szocialista politikusok szerint azt jelenti, hogy áthelyeződik a kormány gazdaságpolitikai centruma. Vagyis Veres János kinevezése azt üzeni, hogy a tárca nem szűken vett Pénzügyminisztérium lesz, hanem egy politikai-stratégiai tervezőműhely.


Elkezdik


Az egyes minisztériumokban gyors tempóban kezdték el a „száz lépés” közé bekerülő javaslatok összegyűjtését. A lap információi szerint a miniszterelnök egy-két héten belül bejelent bizonyos lépéseket. Ami az MSZP 2006-os választási kampányának alapját képezi, „mi elkezdtük” szlogennel.


Száz lépés


A gazdasági tárcánál a program részeként, mint „nagy lépés” hamarosan elkészül a vasúti stratégia, a külgazdasági stratégia modernizálása és az autópálya-finanszírozásról szóló javaslatcsomag, de folyik sok-sok kis lépés előkészítése is. Ez év végéig, a jövő esztendő elejéig felállítják a Magyar Vasúti Hivatalt, a magyar vasútügy versenysemleges hatóságát, s rendezik a vasút ingatlangazdálkodását is.


A munkaügyi tárcánál a feketegazdaság visszaszorításához és a foglalkoztatás bővítéséhez dolgoz ki akciótervet a száz lépés politika részeként.


A Pénzügyminisztériumban azt várják, hogy a kormányfő előálljon az irányokkal, konkrétumokkal, ugyanis a minisztercsere közepette nem látják, hogy milyen ügyeket visz majd tovább Veres János. Korábban úgy számoltak, hogy Draskovics Tibor kezdeményezése nyomán az Adóreform bizottság javaslatait figyelembe véve néhány héten belül beterjesztik a parlament elé a jövő évi fontosabb adójogszabály-tervezeteket, hogy még a nyár közepéig a képviselők elfogadhassák.


Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt azoknak az adórendszert érintő javaslatoknak az összegyűjtésére kérték fel, amelyek kimaradtak az adóreform-bizottság javaslatai közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik