Belföld

Félmillió zarándokot várnak a pápa beiktatására

Róma ismét "bezár", több mint félmillió zarándokot és turistát várnak az új pápa, XVI. Benedek vasárnap délelőtti beiktatási szertartására.

Ugyan II. János Pál pápa gyászszertartásához képest “csak” hatodannyi vendéggel számol az olasz főváros – s a külföldi delegációk száma is megcsappan, Washingtonból például csak az amerikai alelnök érkezik -, de a készültség, a biztonsági intézkedések hasonlóak az április 8-i temetés körülményeihez. A helyzetet könnyíti, hogy szombaton Olaszországban felszabadulási ünnepet tartanak, s így sok római kirándul a hosszú hétvégére, és a főként lengyel zarándokok helyett most inkább a kevésbé katolikusnak számító, de tehetősebb Németországból érkeznek sokan.

Szombat-vasárnap mindenesetre a római repülőterekre érkezőknek jelentős korlátozásokkal és késésekkel kell számolniuk – Ciampino repülőtere be is zár -, de az olasz fővárosban sem lesz könnyű közlekedni, noha ezúttal csak a Vatikán közvetlen környékét zárják le a gépkocsiforgalom elől.

A Szent Péter tér valószínűleg most is meg fog telni, ide több mint százezer embert várnak. Emellett hét hatalmas kivetítőt is felállítanak a római tereken, igaz, Karol Wojtyla temetése napján négyszer ennyi volt belőlük.

Róma városának vezetése most nagyon is szervezett rendezvénnyel számol, vagyis nem tart olyan “spontán inváziótól” Luca Odevaine főpolgármesteri hivatalvezető szerint, mint amilyet a lengyel pápa halálát követő gyásznapok hoztak.

A La Repubblica olasz napilap csütörtöki számának becslése szerint a római utcákon közel hatszázezer ember követi majd a beiktatási misét, főként rómaiak, illetve külföldi, elsősorban Bajorországból érkezett zarándokok és turisták. A meteorológiai előrejelzések is kedvezőek, vasárnap még nem lesz annyira meleg, borús marad az idő, így elegendőnek tűnik a “bevetésre felkészített” közel egymillió palack ásványvíz, amelyet a polgári védelem önkéntesei osztogatnak majd a tömegben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik