Belföld

Az EU pénzt ad a magyar vasútfejlesztésre

admin

2005. 04. 21. 14:28

A MÁV a Kohéziós Alapból évente akár 300-350 millió euró fejlesztési támogatásra is számíthat - mondta Mangel János, a MÁV Rt. EU-program igazgatója.

Ha a MÁV az eddigi európai uniós forrásokat hatékonyan tudja felhasználni, akkor a 2007 utáni időszakban érhető el ez az összeg. Az Európai Vasútmérnökök Egyesülete Uniója (UEEIV) és a Közlekedéstudományi Egyesület csütörtökön kezdődött kétnapos konferenciáján az igazgató emlékeztetett arra, hogy az EU az 1990-es évek második felétől támogatja a magyar vasúti infrastruktúra fejlesztését és felújítását.

Az unió a Phare-programban mintegy 50 millió euróval finanszírozta a magyar vasúti infrastruktúra beruházásokat, az ISPA-program első részében 200 millió eurót, majd további 100 millió eurót adott magyar vasúti beruházásra. Az előcsatlakozási alapoknál az EU általában 50 százalékban támogatta a megvalósítandó projektet. A 2007 utáni időszakban a közösségi támogatással megvalósuló vasúti beruházásban ez az arány várhatóan 85 százalékra emelkedik. Az igazgató utalt arra is, hogy a MÁV az EU strukturális alapjaiból is részesül támogatásban, a környezetvédelmi és infrastruktúrafejlesztési operatív program (KIOP) keretében a Budapest-Érd vasútvonalon fejleszt közösségi támogatás igénybevételével.

Az igazgató úgy vélte, hogy nemcsak a vasúti pálya, hanem az állomásépületek felújítására is lehetne közösségi forrásokat igénybe venni. Szerinte ehhez vasúttársaságnak az adott település, régió önkormányzatával közösen kellene pályáznia.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.