Belföld

Elmenekült az ecuadori elnök

A latin-amerikai ország elnöke politikai menedékjogot kapott Braziliától, miután az ecuadori parlament lemondatta. A helyét Alfredo Palacio alelnök vette át.

Lucio Gutierrez politikai ellenfelei szerint diktátorként viselkedett, amikor az elnök erőszakkal feloszlatta az egy hete tartó tüntetéseket. Az akció során egy ember meghalt. Az elnök és a kongresszus eleinte a tüntetések elfojtása érdekében lptek fel, de a hadsereg kihátrált a kormányzat mögül. Ezek után a parlament is megvonta bizalmát az elnöktől. Az eddigi alelnök, Alfredo Palacio döntése értelmében lezárták az ország határait, de Gutierreznek szabad elvonulást engedélyezett.

Gutierrez populista-baloldali programjával nyerte meg a választásokat 2002-ben, és népszerű volt akkoriban. Ekkor még támogatta az ország öslakos közössége is, de később az indiánok hátat fordítottak neki, mert szabadpiaci szabályozást vezetett be, és elfogadta a Nemzetközi Valutaalap ajánlásait. Az ellene folyó tüntetéseknek mégis az volt az oka, hogy az elnök maga akarta kijelölni a legfelsőbb bíróság bíráit.

Palacio egykor kardiológus szakorvosként dolgozott, politikai programja szerint az ország olajbevételeit nem a hitelek visszafizetésére, hanem szociális programokra kellene költeni.

Ecuador híresen instabil ország. 1996 óta hét elnöke volt, ebből hármat erőszakkal távolítottak el a hatalomból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik