Belföld

Együttműködik Oroszország és a NATO

Katonai együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Vilniusban Oroszország és a NATO.

A “haderők státusáról” szóló megállapodás, amelyre a NATO külügyminisztereinek nem hivatalos találkozója alkalmából került sor a litván fővárosban, megkönnyíti a jövőben a külföldi csapatok állomásoztatását Oroszország területén, illetve orosz csapatok vezénylések NATO-országok területén a közös hadműveletek idején.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a tanácskozás csütörtöki megnyitóján, amelyet megelőzött Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott eszmecseréje, úgy méltatta a megoldást, mint amely “világos jelzést küldött arról, hogy a NATO és Oroszország együttműködésre sínen van” és ez új távlatokat nyit a konkrét együttműködésben.

A NATO és Oroszország tavaly decemberben már megállapodott egy “globális akciótervben” a terrorizmus elleni harc területén, továbbá egy 2005-re szóló munkatervben, amely több olyan hadgyakorlatot irányoz elő az orosz és a NATO-erők harckészségének javítására. A vilniusi tanácskozáson az együttműködés mellett szó lesz Afganisztánról, Koszovóról, valamint Grúziáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik