Belföld

Csak a cseh infláció van az uniós átlag alatt

Márciusban Lettország (6,6 százalék) és Észtország (4,8 százalék) tudhatta magáénak a legmagasabb éves inflációs rátát. Csak Csehország (1,2 százalék) maradt alatta a Huszonötök átlagának (2,1 százalék) az új tagállamok közül.

Lettország volt az az új tagállam, mely 2005 márciusában messze a legmagasabb éves inflációs rátát tudhatta magáénak – áll az EU statisztikai hivatala, az Eurostat jelentésében.

Lettországot (6,6 százalék) Észtország (4,8 százalék), majd Szlovénia, Magyarország és Litvánia (mindannyian 3,3 százalék) követi, utánuk jön Lengyelország (3,2 százalék), Málta (2,6 százalék), Ciprus (2,4 százalék), Szlovákia (2,3 százalék) és a sort Csehország (1,2 százalék) zárja. Az eurózóna és a Huszonötök átlaga márciusban – akárcsak februárban – 2,1 százalék volt.

Tavaly ugyanebben az időszakban ez a ráta 1,7 százalék volt. 2005 márciusában a lakás, az alkohol, a dohány és a közlekedés mutatta a legmagasabb éves rátákat. A benzin gyakorolta a legnagyobb hatást az inflációs rátára, ezt követte a fűtőolaj, a dohány és a ruházati cikkek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik