Belföld

Talán Jirí Paroubek lesz a cseh kormányfő

Úgy tűnik, megtette hatását az államfő fenyegetése az előrehozott választásokkal. Egy kompromisszumos megoldásnak köszönhetően ismét van remény, hogy véget ér Csehországban a több hónapja tartó belpolitikai válság.

Várhatóan az eddigi balközép koalíció alapján, Jirí Paroubek, szociáldemokrata politikus elnökletével alakul meg az új cseh kormány – jelentette be Stanislav Gross, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, a kormányzó párt elnökségi ülése után.

Jirí Paroubek kijelentette: ha valóban kormányfő lesz, csak néhány változást hajt végre a kabinet személyi összetételében. “Meggyőződésem, hogy ez a kormány kibírja a jövő júniusi képviselőházi választásig” – jegyezte meg; Stanislav Gross ugyanakkor megerősítette: amint végleges lesz a megállapodás, lemond kormányfői tisztségéből.

Minderre azután került sor, hogy az államfő kijelentette, ha az egykori koalíciós pártok vezetői írásban is megerősítik, hogy nem képesek megállapodni, elrendeli az előrehozott választások meagtartását. A szociáldemokrata Kohout miniszterelnöki kinevezésére építő elöző megállapodás kudarcát a volt koalíció két legerősebb tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt és a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppárt közötti ellentét kiújulása okozta. A Cseh Szociáldemokrata Párt elnöksége és képviselőházi frakciója számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppárt a számára kijelölt miniszteri tisztségekbe újra azon politikusait kívánta jelölni, akik miniszterként az előző kormánynak is a tagjai voltak – mondta újságíróknak a Híradó beszámolója szerint Lubomír Zaorálek, a képviselőház elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik