Belföld

Stumpf szerint Gyurcsány veresége volt Szili jelölése

Gyurcsány Ferenc első komolyabb veresége volt az MSZP rendkívüli kongresszusán Szili Katalin jelölése, amelynek pánikreakciója volt Draskovics Tibor leváltása - mondta Stumpf István Hódmezővásárhelyen.

Az Orbán-kormány volt kancellárminisztere egy lakossági fórum előtt a sajtó képviselőinek elmondta a koalíciós pártok súlyos belpolitikai konfliktusba sodorták az országot azzal, hogy az elmúlt félévet nem tudták felhasználni arra, hogy tisztességes egyeztetési eljárással során olyan köztársaságielnök-jelöltet válasszanak, aki a nemzet és a politikai erők teljes támogatását megkaphatja.

Stumpf szerint bebizonyosodott, az SZDSZ vétókapacitása korlátozott, nem lehet a szocialistákat a végtelenségig zsarolni. Az ellenzék előtt pedig váratlanul megnyílt a manőverezés lehetősége. Azt, hogy ki lesz az ellenzék jelöltje, szerinte a szimpátiaszavazás eredménye befolyásolja.

A volt kancellárminiszter Szili Katalin jelölésével kapcsolatos pánikreakciónak tartja Draskovics Tibor menesztését. Stumpf István szerint a kormányfő a meggyengült legitimáció okán egyfajta belső kiegyezésre kényszerült az MSZP erős embereivel. Veres János személyében olyan ember kerül a kormányba, aki sokkal inkább a párt embere, mint bárki, aki korábban miniszter lett – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik