Belföld

Nem sikerült lehűteni a Kínai gazdaságot

A kínai GDP 9,5 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi első negyedévihez képest, míg az elemzők 8,9-9,1 százalékot vártak. A gazdaság hűtésére szolgáló intézkedések nem vezettek sikerre.

A kínai statisztikai hivatal szerint az első negyedévben a fogyasztóár-infláció 2,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban 2,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció. A tőkeberuházások 22,8 százalékkal gyarapodtak az első negyedben a tavalyi első negyedhez képest.

A hónap elején már a kínai feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója – 55,2 pont márciusra, tizenegy havi rekord, a februári 52,9 pont után – jelezte, hogy egyelőre nem sikerül a fékezés. A mutatót kezelő hongkongi CLSA Ltd. értékforgalmazó kommentárja szerint “főhet a kínai gazdasági vezetés feje”, vajon hogyan szerez érvényt a gazdasági növekedés lassítását célzó szándékainak. Az elemzők szerint újabb kamatemelés várható, de csak a második félévben.

Szerdán annak is híre ment, hogy a kínai kormány állítólag maximálni fogja vasérc importárát, meg fogja állapítani, milyen ár fölött nem vehetnek további vasércet a kohók. Tavaly a kínai vasércimport 40,5 százalékkal 208 millió tonnára nőtt. Nem utolsó sorban ez is ösztönözte a nagy bányavállalatokat a vasérc világpiaci árának 71,5 százalékos emelésére az idei szerződésekben. Kína a világ legnagyobb acéltermelője.

A gazdaság hűtésére szolgáló intézkedések nem voltak egyértelműen sikeresek. A kínai gazdasági növekedés tavaly az első háromnegyed évben még folyamatosan lassult, az első negyedben 9,8 százalékos, a második negyedben 9,6 százalékos, a harmadik negyedben 9,1 százalékos volt, rendre az egy évvel korábbihoz képest. A kínai gazdaság 2003 utolsó negyedében 9,9 százalékkal bővült. A 2003-as átlagos gazdasági növekedés 9,3 százalékos volt, a 2002-es 8,1 százalékos ütem után.

Nemzetközi elemzők korábban azt várták, hogy Kína gazdasági növekedése az idén 8,4 százalékra lassul, és jövőre a növekedés 8 százalékra csökken. A túlfűtöttnek tartott ütem lassítása a kínai kormány célja is, erre az évre 8 százalékos GDP-növekedést tervez, és ugyanennyit vár átlagosan a következő, 2006/2010-es ötéves terv éveiben is, közölték a kínai kormány gazdasági kutatóközpontjában március végén. Korábban a kormány célja évi 7 százalék volt.

Az elemzők most úgy vélik, hogy a kínai gazdasági kormányzat beavatkozásai – egyebek közt az októberi, kilenc év óta első alapkamat-emelés, 0,27 százalékponttal 5,58 százalékra az egyéves jüankölcsönök számára – nem voltak elegendők a várt fékezéshez. Az elemzők felfigyeltek arra, hogy a tavalyi utolsó negyedévi eredményt a lakossági fogyasztás és az export emelte elsősorban, miközben a beruházások növekedése tovább lassult. A beruházások növekedése az idei első negyedév átlagában is lassult, de márciusban már megint gyorsult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik