Belföld

Lakáspolitikai Szakmai Kollégium alakult

Megalakult a fővárosban a Lakáspolitikai Szakmai Kollégium., mely április 21-én tartja második ülését. Az új testület egyik legfontosabb feladata Budapest hosszú távú lakáskoncepciójának és középtávú cselekvési tervének elkészítése – mondotta Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes, akinek irányításával dolgozik a kollégium.

A csütörtöki találkozó előtt véleményt kértek a kerületek vezetőitől a lakáspolitikai koncepcióhoz. A kollégium aktív, koordináló szerepet kíván vállalni különösen annak érdekében, hogy a főváros legégetőbb gondjai eljussanak a kormányzati tervezéssel foglalkozókhoz. A Nemzeti Lakásprogram korszerűsítése érdekében folyamatosan figyelemmel kísérik, felülvizsgálják a jogszabályokat és egyéb szabályozásokat. A lakástörvény módosításhoz egységes fővárosi javaslatot dolgoznak ki az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalnak. Szorgalmazzák, hogy a városfejlesztési elképzelések és cselekvési terv alapján készüljön fővárosi lakásépítési terv. Ezt az Építészeti Kamarával és építészekkel közösen a területi önkormányzatok együttműködésével készítse el a Főpolgármesteri Hivatal. A 20 pontos ajánlásban szerepel egyebek között, hogy a nem hivatásos közös képviselők által irányított lakóközösségeknek készítsenek ingyenes tájékoztató füzetet a pályázati, hitelfelvételi lehetőségekről, az energiatakarékos átalakításokról, biztonsági rendszerek felszerelésének módjairól.

Külön foglalkoztak a mozgássérültek érdekében hozandó intézkedésekkel. Javasolták, hogy készüljön egy, az akadálymentesítés feltételeit összegző lakásregiszter, amelyben rögzítik, milyen kapaszkodók, felszerelések, illetve a kerekes székes közlekedést lehetővé tevő változtatások szükségesek. Átfogó budapesti lakótelep-rehabilitációs program kidolgozását is fontosnak tartják. A kollégium foglalkozik azzal is, hogy miként működhetnének hatékonyabban a nyugdíjasházak, illetve milyen lehetőségei vannak az idősotthonná átalakításra. Programba vették azt is, hogy a budapesti utógondozó otthonokból kikerülő fiataloknak lehetővé kell tenni az életkezdéshez szükséges fészekrakó bérlakást. Ehhez a személyi jogszabályi feltételeket meg kell teremteni. Átfogó bérlakás-reform kidolgozását sürgetik, ugyancsak a kerületekkel együttműködve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik