Belföld

Újra perelnek a tokaji névért

Az Európai Közösségekkel kötött megállapodás ellenére az olaszok három újabb pert indítottak az Európai Bíróság előtt, hogy 2007 márciusa után is „tocai"-ként címkézhessék egyes boraikat – értesült a Világgazdaság.

Tavaly decemberben Friuli tartomány, az olasz bortermelők és az olasz állam külön-külön indított pereket az EB elsőfokú bírósága előtt. Keresetükben az uniós csatlakozással módosult – a 2002-es rendeletet megerősítő – 2004-es szabályozást, illetve a 2007 áprilisától érvényes tilalom érvényességét kérdőjelezik meg.

Lehetséges azonban, hogy az EB azonnal elutasítja a keresetüket, mondván nem érintettek, hiszen a megye és a termelők legfeljebb személyükben járhatnak el. Az új ügyek alperese a megkérdőjelezett rendelet megalkotója, azaz az Európai Bizottság. Magyarország ezúttal a bizottság mellett, beavatkozóként vesz részt.

Korábban az olasz Sriuli Venezia Giulia régió, valamint egyes bortermelők azzal a kéréssel fordultak olasz bíróságához, hogy semmisítsék meg azt a 2002-es miniszteri rendeletet, amely a közösségi borrendelet végrehajtására született. Ez kimondja ugyanis, hogy a tocai elnevezésű olasz borokat 2007 áprilisától nem lehet ezen a néven forgalmazni. Az olasz bíróság előzetes véleményt kért az Európai Bíróságtól. Számunkra pozitívan befolyásolhatja a közösségi bíróság véleményét Francis Geoffrey Jacobs főtanácsnok indítványa, aki megerősítette: csak a magyar Tokaji minősíthető földrajzi megjelölésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik