Belföld

Újabb házakat mosott el az eső a Mátrában

További rombolásokat végzett az esőzés a Mátrában. Már nem csak a nógrádi Mátrakeresztesen és Szuhán, hanem Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is gondot okoz a hirtelen lezúdult víz.

Újabb házakat öntött el a víz Mátrakeresztesen, a tűzoltók továbbra is homokzsákokkal védik az utat az ártól. Hétfőn már elárasztotta a települést az eső, akkor húsz ház került veszélybe, ezért 15 embert kellett kitelepíteni. A felhőszakadás utakat, hidakat és hálózatokat is megrongált, órákig nem volt áram az érintett településeken. Mivel az áradás elszakította az ivóvízvezetékeket, Mátrakeresztest a pásztói és gyöngyösi székhelyű vízművek látják el ivóvízzel, a Vöröskereszt pedig palackozott vizet oszt.

Pásztó polgármestere kezdeményezte, hogy katasztrófa sújtotta területté nyilvánítsák a települést, mivel a vihar okozta több milliárdos károkat csak állami segítséggel tudják helyre állítani. A polgármester ugyanakkor egy 12 milliós alap létrehozását is elrendelte, amelynek szétosztását már meg is kezdték a károsultak között.

A kedd esti felhőszakadás miatt több utat lezártak Heves megyében is, mivel elöntötte az iszap. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályinál pedig hordalékot és téglatörmeléket mosott a víz az útra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik