Belföld

Eltörölték a kalocsai bírságokat

Tizenkét perből tizenkettőt nyert meg jogerősen a közelmúltban a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. A vizsgálatot végző labor nem rendelkezett jogosultsággal, és rossz módszerrel elemezték a paprika toxintartalmát – adta hírül a Népszabadság.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte a tavaly őszi toxinbotrány miatt törvénysértő módon kirótt, 50 millió forint értékű minőségvédelmi bírságot. Az illetékes Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző állomás laboratóriuma ugyanis nem rendelkezett a szükséges akkreditációval, ráadásul a mintavétel szabályait is megsértették.

A botrány azért robbant ki még nyáron, mert a „mérgezett paprika” olyan trópusi gombákat tartalmazott, amelyek nagy mennyiségben mérgezőek. A hatóság emberei azonban az előírtnál kevesebb mintát vettek, és az eredményt utólag vetítették ki nagyobb tételre, így téves eredményre jutottak.

A dolog érdekessége, hogy a Kalocsai Fűszerpaprika Rt.-t olyan tételekért is megbírságolták, amelyet a cég maga rendelt meg a megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-vizsgáló Állomástól, és azt ki is fizette. Az – akkreditációval nem is rendelkező – állomás pedig a pénz felvétele után a vizsgálati eredményekre hivatkozva rótt ki büntetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik