Belföld

Nincs egyetértés BÉT-tulajdonosok között

Egyelőre úgy tűnik, hogy nincsenek egységes állásponton a magyar tőzsde osztrák tulajdonosai a BÉT jövőjét illetően. A jelenlegi elnök leváltásához szinte megkerülhetetlennek tűnik a HVB, amelynek igazgatója Szalay-Berzeviczy Attila.

Komoly egyeztetések lehetnek a magyar tőzsde jövőjéről az osztrák befektetők között. A Világgazdaság információi szerint két-három befektetőről lehet tudni, hogy leváltanák a jelenlegi tőzsdeelnököt, mert elégedetlenek a magyar érdekeket túlságosan előtérbe helyező politikájával.

Önmagában a Wiener Börse AG 14 százalékot, míg a Raiffeisen 6,4 százalékot birtokol a magyar tőzsdében, ami még nem elegendő a jelenlegi elnök leváltásához. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a BÉT legnagyobb tulajdonosa jelenleg 25,2 százalékkal az a HVB Bank, amelynek igazgatója Szalay-Berzeviczy Attila. Ráadásul a nem osztrák tulajdonosok kezében is van 31,2 százaléknyi részvény. Ez a kör a lap által tartott gyors közvélemény-kutatás alapján valószínűleg szívesebben látna magyar érdekekért harcoló elnököt. A HVB kulcsfigura lehet az ügyben, a nagy kérdés csupán az, hogy az osztrák bank kitart-e a tőzsde megvásárlását gyakorlatilag lebonyolító igazgatója mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik