Belföld

Jobban “díjazzák” a munkába járást

Az autóval munkába indulók három helyett kilenc forintot számolhatnak el, és a tömegközlekedéssel járók számára számla nélkül megtérítik utazási költségeiket.

Különösen azoknak a vidéken élőknek jelent könnyebbséget a költségtérítési elszámolás változása, akik gépkocsival járnak munkahelyükre. A törvény 2005. január elsejéig visszamenőleg is alkalmazható. Ez az összeg tíz év után most először változott – tette hozzá a bejelentést követően Farkas Imre, az MSZP parlamenti frakciója gazdasági munkacsoportjának tagja.

A tömegközlekedési költségek elszámolását illetően a személyi jövedelemadó mostani módosításával megszűnik, hogy a bérletekhez vagy a menetjegyhez számlát kelljen csatolni. A változás értelmében a munkáltató köteles számla nélkül is megtéríteni a munkahely és a munkavállaló otthona közötti távolság tömegközlekedési költségeit.

A munkába járás finanszírozási kötelezettségéről abban az esetben beszélhetünk, ha a közigazgatási határon kívülről történik a napi munkába járás és a hétvégi hazautazás.

A vonatkozó SZJA törvény szerint ezek az utazások “igazolás nélkül elszámolható költség”-nek minősülnek, azaz nem képeznek adóalapot sem munkavállalói sem munkáltatói részről ha azt a munkáltató finanszírozza az alkalmazott részére.

Amennyiben nem személygépkocsival történik az utazás a kormányrendelet előírása szerint a bérlet és/vagy menetjegy 80 illetve 86 százalékos költségtérítése esedékes, amennyiben közigazgatási határon kívül lakó alkalmazott napi munkába járásáról és/vagy hétvégi hazautazásáról beszélünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik