Belföld

Újabb Jukosz-vagyonrészeket zároltak

A moszkvai döntőbíróság a Jukosz olajcég újabb fontos vagyonrészeit fagyasztotta be volt fő termelőegysége, az állami Rosznyefty ellenőrzése alá került Juganszk 6 milliárd dolláros kárigénye nyomán.

A Juganszk többek között azzal vádolta meg volt anyacégét, a Jukoszt, hogy korábban transzferárakat alkalmazott a rovására. A világpiaci árnál olcsóbban vette tőle az olajat és azt nemzetközi árakon adta el offshore strómancégek közbeiktatásával.

A két hete kiadott döntőbírósági végzés elrendelte a Jukosz megmaradt fő termelőegységei, a Szamaranyeftegaz és a Tomszknyefty, valamint több finomító és feldolgozó cég részvényeinek zárolását. A Jukosz megerősítette, hogy e hónap elején megkapta a befagyasztási végzést.

Eközben a feldarabolás alatt álló olajcég volt vezére és üzlettársa, Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev ellen az orosz ügyészség az április 27-én esedékes ítélethirdetés után előhozakodhat az új, pénzmosási vádakkal – írja az Izvesztyija az egyik védőügyvédre hivatkozva. A két vádlott a maximális tíz évhez közeli büntetés kiszabására számíthat az adózás alóli kibújás és bűnszövetkezetben véghezvitt nagystílű csalásért lefolytatott jelenlegi perben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik