Belföld

Három SZDSZ-es támogatná Szilit

Béki Gabriella, Mécs Imre és Wekler Ferenc szabad demokrata képviselők tudnák támogatni Szili Katalint, az MSZP államfőjelöltjét a parlamenti szavazáson.

Béki Gabriella elmondta, hogy megszavazná Szili Katalint, mert “relatív összehasonlítás” alapján, a szocialista oldalon felmerült jelöltek közül őt tartja a legelfogadhatóbbnak. “Én nekem sajátosan női szempontjaim vannak, én azt gondolom, hogy ha olyan sokat beszélünk az esélyegyenlőségről, a nők szerepéről a közéletben, akkor annak van egy kitüntetett, szimbolikus jelentősége, hogy a köztársasági elnök nő, következésképp én kifejezetten örülnék neki” – mondta az MTI-nek, hozzátéve, hogy ez a magánvéleménye.

Az SZDSZ-es képviselő nem lát ellentmondást abban, hogy neki ez a véleménye, mert, mint rámutatott, a frakciója 20 fős, így arról egy többségi szavazáson meg tudtak állapodni, hogy a szabad demokraták jelöltje nem lehet Szili Katalin. Emlékeztetett, hogy Kuncze Gábor, pártelnök is tett olyan nyilatkozatot, hogy a parlamenti szavazás titkos; “következésképp a fülke magányában, mindenki a legjobb belátása szerint cselekszik” – mondta. Véleménye szerint “a mozgástér egy jelentős mértékben beszűkült, de még nem teljesen, (…) még lehetnek meglepetések”.

Mécs Imre rámutatott: “ha a parlamenti szavazásnál egyetlen jelölt van, és az a kockázat, hogy nem lesz érvényes a szavazás, akkor, a köztársasági elnöki funkció folyamatosságának érdekében, én meg fogom szavazni Szili Katalint”. Hangsúlyozta: ez egy feltételezett helyzet, amelyről még korai beszélni, hiszen még “legalább hat hét van, vagy még több, hogy erről döntsünk”. Mint mondta, addig még sok minden másként alakulhat, lehetnek egyeztetések. “Remélem, hogy megoldódik” – hangoztatta a liberális politikus.

Wekler Ferenc közölte: a lapoknak már elmondta álláspontját, és a véleménye nem szokott változni. “Örülök neki, hogy ha nem vagyok egyedül” – kommentálta Béki Gabriella és Mécs Imre nyilatkozatát. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője elmondta: Wekler Ferenc a délelőtti frakcióülésen is kijelentette, hogy tudná támogatni Szili Katalint, mivel Baranya megyei politikusként 20 éve ismeri az MSZP jelöltjét. Mint mondta, a képviselőcsoportból más nem jelezte, hogy a házelnökre szavazna. “Mi ezzel a kérdéssel egyébként a továbbiakban nem kívánunk foglalkozni” – szögezte le a szabad demokrata politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik