Belföld

Az őszi vetés jól tűrte a hideg telet

A rendkívül hosszú és zord téli időjárást a növények többsége jól tűrte, így az ősszel elvetett táblákban a kipusztulás csak minimális volt - állapította meg a március végén elvégzett állapotminősítés kapcsán az FVM.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a márciusi tapasztalatok alapján készített összegzésében ismerteti: az őszi búzánál a késői kitavaszodás miatt a növények fejlődése jelentős késéssel kezdődött meg. Március végére azonban a növényi állományok állapota javult, amelynek eredményeként 50 százalékuk jó minősítést kapott. A szakemberek szerint amennyiben a következendő hónapok időjárása kedvező lesz, jó termésre lehet számítani.

Az őszi árpa a zord tél következményeként, valamint növény-egészségügyi és fajtaproblémák, továbbá a belvíz okozta károk miatt a vetésterület 1 százalékán, mintegy 1700 hektáron kipusztult. A megmaradt 174 ezer hektárból a jó minősítésű területek aránya 53 százalék volt.

A rozs és a triticale jobban tűrte a hosszan tartó téli időjárást, mint az őszi árpa. A kipusztulás mértéke mindkét növény esetében minimális volt, országosancsupán néhány száz hektárra tehető.

Az őszi káposztarepce is viszonylag könnyen elviselte az időjárás okozta viszontagságokat. A nyilvántartásban szereplő 125 ezer hektáros őszi vetésterületből a kipusztult terület nagysága 3 ezer hektár, vagyis mintegy 2,5 százalék volt. A megmaradt terület – 122 ezer hektár – még tovább csökkenhet a szakemberek szerint, mivel a gazdálkodók a meghagyott táblákon a gyengének minősített növényi állományokat április végén kitárcsázhatják.

A késői kitavaszodás miatt a talaj-előkészítési munkák az elmúlt években megszokottakhoz képest jelentős késedelemmel, csak március harmadik dekádjában kezdődtek meg. A gazdálkodók a tervezett 2,4 millió hektár 40 százalékán, azaz mintegy 1 millió hektáron fejezték be a talajlezárást, illetve a magágy-előkészítést.
A termelők megkezdték az őszi kalászosok gyomirtási munkáit is, amellyel a tervezett 1,4 millió hektár 25 százalékán, mintegy 400 ezer hektáron végeztek.

Az utóbbi napok kedvező időjárásának köszönhetően lendületesen haladnak a vetési munkák is. Idáig tavaszi árpából a tervezett 153 ezer hektárból 136 ezer hektárt vetettek el. Ez 89 százalékos teljesítés.

Zöldborsóból a tervezett 15 ezer hektárból már 11 ezer hektárt elvetettek a gazdák, ami 70 százalékos készültséget jelent. Cukorrépából a tervezett 60 ezer hektárból 39 ezer hektáron került földbe a vetőmag, ez 65 százalékos teljesítést jelent.

Napraforgóból 620 ezer hektárt terveztek vetni, de csak 66 ezer hektárt vetettek be, ami 13 százalékos készültség. Kukoricából 1,24 millió hektárt szeretnének vetni a gazdálkodók, ám ebből csak 14 ezer hektáron került földbe a mag, ez 1,2 százalékos teljesítés – áll az MTI által elemzett felmérésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik