Belföld

25 milliárd euró az EU-tól hazánknak

Az Európai Unió 2007 és 2013 közötti finanszírozási ciklusában 24,8 milliárd eurót használhat fel Magyarország a közösségi alapokból.

Ez több mint hétszerese a 2004 és 2006 között rendelkezésre álló forrásoknak – jelentette ki a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal (MTRF) elnöke. A támogatások felhasználása a tervek szerint már nem egyetlen regionális fejlesztési program, hanem differenciált regionális fejlesztési programok keretében történik meg és az összeg nagy részét az elmaradott térségek fejlesztésére fordítják – közölte Szegvári Péter.

Elmondta, a kormányzat ennek megfelelően készíti el 2020-ig érvényes fejlesztési koncepcióját. Ez egyben lehetőséget ad arra, hogy 2006-ban elkészüljön a második, a 2007-2013 közötti időszakra érvényes Nemzeti Fejlesztési Terv, illetve a regionális fejlesztési tervek. Szegvári hangsúlyozta, hogy az idei esztendő a különböző régiók felkészülését szolgálja, vagyis az összesen 101 milliárd forintnyi területfejlesztési célelőirányzat 60 százalékát már a megyei, illetve a regionális fejlesztési tanácsok ítélik oda pályázatok alapján. Hozzátette, hogy az eredményes felkészülés érdekében a korábbiaknál jóval gyorsabban, már februárban a kormány elé kerültek azok a rendeletek, amelyek nyomán a megyei és a regionális tanácsok kiírhatják a pályázatokat.

Ugyancsak változást jelent a korábbi évek területfejlesztési finanszírozásához képest, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben az egyes projektek megvalósításakor összekapcsolhatóak a cél- és címzett, illetve az egyéb területfejlesztési támogatások – mondta.

A regionális operatív programra beérkezett pályázatok már ma lefedik 2006-ig a Nemzeti Fejlesztési Terv erre rendelkezésre álló forrásait. Csupán a város-rehabilitáció és a turisztikai attrakciók kialakításának támogatásához rendelkezik még tartalékkal a keret, ezért ezekre a célokra április végén új pályázatokat kívánnak kiírni – mondta Szegvári Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik