Belföld

Pert nyert a székház-ügy kapcsán Orbán

Orbán Viktor volt miniszterelnök a székház-ügy kapcsán polgári pert nyert első fokon Bozóki András kulturális miniszter ellen.

Bozóki András 2003. szeptember 5-én még politológusként a Magyar Hírlapban úgy fogalmazott: “amikor a Fidesz 1993-ban eladta a Tiszti Kaszinót, ma már tudjuk, hogy a közpénzből családok magánpénze lett. Orbán Viktor és környezete a politikusi létet használta fel a meggazdagodásra”.

E kijelentés kapcsán az elsőfokú bíróság hétfőn megállapította, hogy Bozóki András és a Magyar Hírlap akkori kiadója megsértette Orbán Viktor jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát és ezért az alpereseket egyetemlegesen kötelezte félmillió forint és járulékainak a volt miniszterelnök részére történő megfizetésére.

Az eljárás során korábban az elsőfokú bíróság azt is leszögezte, hogy az alperesek nem bizonyították vitatott állításukat.

Az alperesek jogi képviselője a perben többek között azzal érvelt: a kifogásolt kijelentést kellően alátámasztja Debreczeni József: Orbán Viktor című könyvének az Orbán-család, illetve a Fidesz gazdasági ügyleteivel, a bányákkal és a székházzal kapcsolatos részlete. A könyv miatt pedig Orbán Viktor nem indított pert, mi több, annak utószavában maga fogalmazott úgy, hogy ez sokkal korrektebb, mint amit eddig olvasott – jegyezte meg az alperesek jogi képviselője.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor ügyvédje arra hívta fel a figyelmet: megbízója idézett megfogalmazása korántsem azt jelenti, hogy Debrezeni könyve minden tekintetben teljesen korrekt, jelen eljárásban pedig nem lehet döntő körülmény az, hogy Orbán Viktor korábban mikor, miért és ki ellen indított, vagy nem indított pert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik