Belföld

Mádl nem folytatja

Mádl Ferenc köztársasági elnök nem gondolkodik újrajelöléséről a köztársasági elnöki posztra, mert "nem lát olyan kényszerítő körülményt", ami miatt korábbi elhatározásán változtatnia kellene.

Az államfő elmondta, hogy bár informálisan megkeresték, nem lát olyan kényszerítő körülményt, amely miatt ezt az elhatározását módosítania kellene.

Mádl Ferenc emlékeztetet: két okból vállalta “a minimális esély ellenére” a jelöltséget 1995-ben: “Az egyik, hogy a demokrácia fontos alapértékének tartottam – és tartom ma is – a választási lehetőség felmutatását. A másik: megtisztelőnek és fontosnak éreztem az akkori ellenzéki pártok törekvését annak kifejezésére, hogy van morálisan és szakmailag támogatható jelöltjük a posztra”.

Öt évvel később “ugyanezen meggondolás alapján vállaltam a jelöltséget és lettem államfő” – mondta a köztársasági elnök. “Már akkor jeleztem, hogy az elnöki megbízatást egy ciklusra fogadom el” – mondta.

Az ügy előzménye, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában kijelentette: lehetségesnek tartja, hogy Mádl Ferenc maradjon az államfő.

Orbán szerint ahogyan Göncz Árpád is két cikluson át szolgálta az országot, az egyik lehetséges megoldás az volna, ha a koalíciós pártok félretennék a pártpolitikai szempontokat, s azt mondanák: miért is kellene változtatni?

A Fidesz-elnök közölte: az országnak most olyan köztársasági elnöke van, aki kiválóan teljesített, képes volt képviselni a nemzet egységét, és nem adta be a derekát sem a kormánykoalíciónak, sem az ellenzéknek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik