Belföld

Kiugró növekedés az építőiparban

Az építőipari termelés volumene 2005 februárjában kiigazítatlan adatok szerint 28,4 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 28,6 százalékkal nőtt 2004 februárjához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderül, hogy termelés az év első két hónapjában 17,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés februárban 7,1 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a februári termelés az egész évinek 5 százalékát adja. A kiugró növekedés részben a viszonylag alacsony előző évi bázis következménye is. A termelés legnagyobb arányú növekedése a legnagyobb, a legalább 250 főt foglalkoztató szervezeteknél és a legkisebb, a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoknál volt megfigyelhető. A nagyszervezetek körében mind az épületek, mind pedig az egyéb építmények építése jelentősen nőtt.

Az építőipari vállalkozások februárban kötött szerződéseinek volumene 27,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 41,1 százalékkal, az egyéb építmények építésére 8,3 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 februárjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik