Belföld

Hamar dönthet a pápaválasztó konklávé

admin

2005. 04. 18. 07:06

Hétfőn kezdődik a vatikáni Sixtus-kápolnában a pápaválasztó konklávé, amelyen 115 bíboros tanácskozik és adja le szavazatát az új egyházfőre. Olasz lapok rövid konklávéra számítanak.

A választójoggal rendelkező, 80 évnél fiatalabb 117 bíboros közül ketten betegségük miatt nem utaztak a Vatikánba, így 115-en szavazhatnak majd, köztük két magyar, Erdő Péter és Paskai László.

Délelőtt a vatikáni Szent Péter Bazilikában pápaválasztó misét tartanak a bíborosok, délután pedig körmenetben vonulnak a székesegyházból a Sixtus-kápolnába, ahol választási esküt tesznek. Nem tudható még, hogy ekkor megtartják-e az első fordulót, vagy csak kedden kezdődik a voksolás. Az első három napi szavazás után, majd pedig minden heti szavazási fordulót követően egynapos szünet következik.

A pápa megválasztásához e fordulókon kétharmados többség kell, vagyis 77 voks a 115-ből, s ha április 28-áig nem jutnak dűlőre a bíborosok, akkor megállapodhatnak abban, hogy a két legesélyesebb jelölt között dőljön el a verseny, immár ötven százalék plusz egy szavazat többséggel.

A vasárnapi olasz lapok nem számítanak a konklávé elhúzódására, hiszen az elhunyt pápa hosszú betegsége idején a kardinálisok között már körvonalazódtak az erőviszonyok.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.