Belföld

Hamar dönthet a pápaválasztó konklávé

Hétfőn kezdődik a vatikáni Sixtus-kápolnában a pápaválasztó konklávé, amelyen 115 bíboros tanácskozik és adja le szavazatát az új egyházfőre. Olasz lapok rövid konklávéra számítanak.

A választójoggal rendelkező, 80 évnél fiatalabb 117 bíboros közül ketten betegségük miatt nem utaztak a Vatikánba, így 115-en szavazhatnak majd, köztük két magyar, Erdő Péter és Paskai László.

Délelőtt a vatikáni Szent Péter Bazilikában pápaválasztó misét tartanak a bíborosok, délután pedig körmenetben vonulnak a székesegyházból a Sixtus-kápolnába, ahol választási esküt tesznek. Nem tudható még, hogy ekkor megtartják-e az első fordulót, vagy csak kedden kezdődik a voksolás. Az első három napi szavazás után, majd pedig minden heti szavazási fordulót követően egynapos szünet következik.

A pápa megválasztásához e fordulókon kétharmados többség kell, vagyis 77 voks a 115-ből, s ha április 28-áig nem jutnak dűlőre a bíborosok, akkor megállapodhatnak abban, hogy a két legesélyesebb jelölt között dőljön el a verseny, immár ötven százalék plusz egy szavazat többséggel.

A vasárnapi olasz lapok nem számítanak a konklávé elhúzódására, hiszen az elhunyt pápa hosszú betegsége idején a kardinálisok között már körvonalazódtak az erőviszonyok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik