Belföld

Gyurcsány üzlettársát választotta kabinetfőnökének

Gyurcsány Ferenc a száz lépés programjának megvalósítása érdekében alakítja át kabinetjét. Ennek vezetésével egykori üzlettársát, barátját, az ellenzék által sokat bírált Szilvásy Györgyöt bízta meg.

A miniszterelnök pénteki bejelentése után rögvest hozzá is látott a száz lépés programjának megvalósításához. Első lépésben Gyurcsány Ferenc a pénzügyminiszter menesztésével egyidejűleg bejelentette, átalakítja kabinetjét annak érdekében, hogy az kezdeményezni és kezelni tudja a döntően minisztériumi és ágazatközi változtatások sorát. A kabinet vezetésének teendőit pedig Szilvásy György fogja ellátni. “Gyurcsány Ferenc saját kezébe veszi az ágazatközi egyeztetést, a feladatok kiosztását és számonkérését” – mondta László Boglár kormányszóvivő a FigyelőNenek. Hozzátette, a miniszterelnök nem minisztériumokban, hanem ügyekben gondolkozik, amelyekhez egyszerre akár több minisztérium is tartozhat. Annak felügyeletét, hogy az érdekeltségek egy irányba menjenek, a kabinetre bízza. A kormányszóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, egyelőre nem várhatóak újabb személyi változások.







Új kampányigazgató

Gyurcsány Ferenc bizalmasa, Szigetvári Viktor helyettes államtitkár irányíthatja majd a 2006-os választási felkészülést. Szigetvári Viktor már közreműködött az MSZP 2002-es választási felkészülésében is; itt figyelt fel rá a miniszterelnök. A kampányfőnök az elképzelések szerint Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, a párt alelnöke lenne. A politikus azonban a hírek szerint nem vállalja a felkérést.

A közgazdász és programozó matematikus végzettségű politikus már 1989-ben kormányfőtanácsadó volt Pozsgay Imre államminiszteri titkárságán. 1990 és 1995 között a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, gazdasági és informatikai ügyekkel foglalkozott. Ezt követően három évig a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. Az Orbán-kormány hivatalba lépésekor visszavonult, két évig a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altus Rt. igazgatója, majd 2000-től a Perfekt Rt. Vezérigazgatója volt. 2002-ben tér vissza a politikába, mint a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztéium közigazgatási államtitkára. Egykori üzlettársa, Gyurcsány Ferenc miniszterré kinevezésekor régi üzlettársi kapcsolataik miatt otthagyta posztját, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába szegődött, szintén közigazgatási államtitkárként. Tavaly október óta a Belügyminisztériumban tölti be ugyanezt a pozíciót. “Annak idején a támadások miatt, és hogy megmentse barátságukat, Szilvásy György lemondott sportminisztériumi államtitkárságáról. Azóta perek egész során vannak túl, amelyek egytől egyig olyan ítéletekkel végződtek, amelyek nem állapítottak meg összeférhgetetlenséget” – mondta a FigyelőNetnek László Boglár kormányszóvivő. Hozzátette, ezt az ügyet lezártnak tekintik, ezért Szilvásy György ezúttal örömmel vállalta el a miniszerelnök felkérését.

Szilvásy Györgyöt az ellenzék régóta támadja, mivel a jelenlegi miniszterelnök régi barátjaként és üzlettársaként nem egy üzletet bonyolítottak le közösen. Szilvásy például éppen akkor volt elnökségi tagja a Budapesti Spartacus Sportegyesületnek, amikor a klub Kőér utcai telepének tulajdonjogát az államtól ingyenesen megszerezte az Ipari Szövetkezetek Sportalapítványa. Az ingatlan egy részét később vitatott körülmények között eladták, és Gyurcsány volt az, aki sportminiszterként hozzájárult, hogy a terület kikerüljön a kizárólagos sporthasználati körből. Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője pár hónapja pedig annak kivizsgálását szorgalmazta, milyen szerepe lehetett Szilvásynak Gyurcsány Ferenc, illetve anyósa, Apró Piroska magánvagyonának gyarapodásában. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis amikor a miniszterelnök egyik cége a balatonöszödi kormányüdülőhöz hozzájutott, akkor a Miniszterelnöki Hivatal illetékes helyettes államtitkára éppen Szilvásy György volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik