Belföld

Gyurcsány leváltotta Draskovicsot

Gyurcsány Ferenc az adóreform lassúsága miatt leváltotta Draskovics Tibor pénzügyminisztert. A miniszterelnök kabinetfőnökét, Veres Jánost jelölte a posztra, aki az egyik leggazdagabb képviselő. Az új minisztertől költségvetési fegyelmet vár a kormányfő.

“Azt javaslom, hogy jövő héttől Veres János legyen az ország pénzügyminisztere” – mondta a kormányfő az MSZP-frakció hétfő délelőtti ülésén.


Szigort és reformokat ígérnek


Gyurcsány Ferenc azt várja új pénzügyminiszterétől, hogy  maradéktalanul tartsa be a pénzügyi és költségvetési fegyelmet. „Csak olyan ország lehet stabil, amelynek stabilak a pénzügyi és költségvetési ügyei. Nem többet kell költeni, hanem másként; hatékonyabb államot kell csinálni – mondta Gyurcsány Ferenc a pénzügyminiszter leváltását indokolva.



Gyurcsány leváltotta Draskovicsot 1

A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az államháztartás egészét érintő strukturális reformok megindítását ígéri első, pénzügyminiszter-jelöltként kiadott közleményében Veres János. A kormányfő mostani kabinetfőnöke úgy látja, hogy elődei „a lényegi változások megindításához nem kapták meg a szükséges politikai támogatást”; a közlemény szerint a kabinet most elszánta magát a halaszthatatlan reformok megkezdésére.


A Magyar Nemzeti Bank nem kellő együttműködése és a politikai elszántság hiánya miatt nem sikerült az ország gazdasági egyensúlyának tartós javítása – nyilatkozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki hétfő reggel értesült leváltásáról. A politikus úgy vélte, hogy 15 hónapos minisztersége alatt jó irányba haladt a gazdaság, amely az exportvezérelt növekedés útjára lépett. A távozó miniszter elmondta: egyelőre nem tudja, mihez kezd a jövőben.


Lassú volt az adóreform

Gyengült a BUX és a forint


Hétfő reggel egy euróért 247,80-248 forintot adtak a bankközi devizapiacon; a pénzügyminiszter leváltásának hírére az euró árfolyama 248,40-248,60 forintra erősödött. A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója, a BUX a döntés után néhány perccel 16 784 pont volt, ami 2,05 százalékos csökkenést jelent.

Gyurcsány Ferenc a közelmúltban nyilvánosan is bírálta Draskovics Tibort, amikor nem megfelelőnek nevezte az adóreform bizottság által az adórendszer reformjára tett javaslatokat. Az adóreform-tervekkel valójában sem a koalíciós pártok szakpolitikusai sem pedig az ellenzék nem volt elégedett, mondván: nem fogalmaz meg jelentős változtatásokat és nem tartalmaz kellő javaslatot egy adóreform megvalósításához. Ugyanakkor április 12-én a kormányfő még cáfolta a pénzügyminiszter leváltásáról szóló pletykákat.

Gyurcsány Ferenc amiatt sem lehetett elégedett a pénzügyi tárca vezetőjével, hogy idén – az elmúlt évekhez képest is – roppant ütemben dagadt az államháztartási hiány. Három hónap után az éves előirányzat felét közelíti a deficit, így egyre inkább tarthatatlan a GDP 4,7 százalékában meghatározott idei hiánycél, amire már az Európai Unió is többször figyelmeztette a kormányt.


111 millió a bankban


A 2005 január elsejei vagyonnyilatkozata szerint Veres János egy öt éves A6-os Audival jár, vagyonának nagy része ingatlanokban fekszik, de több mint 111 millió forintja pihen a bankszámláján is. Nyírbátorban egy 2093 valamint egy 2196 négyzetméteres telekkel rendelkezik, amelyeken egy 200 illetve egy 120 négyzetméter alapterületű lakóingatlan található. Mindkettőnek tulajdonosa, bár utóbbit örökölte. Ezeken kívül egy debreceni 58 négyzetméteres lakást birtokol fele arányban. 1998-ban vásárolt nyírbátori 726 négyzetméteres telken álló 72 négyzetméteres lakásnak 25 százalékban tulajdonosa. Üdüléshez két helyet is választhat. a vásárosnaményi 56 négyzetmétere üdülő fele arányban Veres Jánosé, és egy hajdúszoboszlói 915 négyzetmétered üdülőt 1/16 részben birtokol. A lakóingatlanok mellett egy 97 ezer négyzetméteres erdőnek is társtulajdonosa Piricsén, Bátorligeten pedig egy 3900 négyzetméteres szőlős negyed részben az öv. A nyírbátori 62 ezer négyzetméternyi erdőt örökölte, csakúgy mint a további 21 700 négyzetméteres gyümölcsöst is. Ezek mellé vásárolt még Nyírbátorban egy 27 ezer négyzetméteres szántót 1994-ben. Értékpapírokban 7,7 millió forintja fekszik, és egy 25 millió forintos életbiztosítási kötvénnyel is rendelkezik. Mindezek mellett bankszámláján 111 millió forint pihent 2005 elején. Vagyona mellett a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként bruttó havi 857 ezer forintot keresett, szabolcs-szatmár-bereg megyei önkormányzati képviselőként további 140 ezer forintot vihetett haza. Céges érdekeltségei is vannak: a Monéta Kft-nek fele arányban társtulajdonosa, míg a Nyírbátori Tésztaipari Kft.-t 100 százalékban birtokolja.

Vállakozó-politikus vezeti majd a tárcát


Veres János 1957. február 5-én született Nyírbátorban. A debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karán, üzemszervezési szakon általános agrármérnöki és mérlegképes könyvelői oklevelet szerzett 1981-ben. Ettől az évtől állami tangazdaságban, majd tsz-főkönyvelőként dolgozott. 1986-ban az MKKE Ipari Karán agrármérnök-szakközgazdászi diplomát és egyetemi doktori címet szerzett. 1986-tól az MSZMP Nyírbátori Városi Bizottságának gazdaságpolitikai, 1988-1989-ben első titkára volt. Ezután egy évig az Észak-Kelet Rt. ügyvezető igazgatója. 1990-ben adó-tanácsadói szakképesítést szerzett, és felsőfokú kereskedelmi áruforgalmi szakvizsgát tett. A rendszerváltás óta saját vállalkozásaiban dolgozik, 1997-től a Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke, ezen kívül számos civil szervezet munkájában vesz részt.

Politikai pályafutása 1979-ben kezdődött, akkor lépett be az MSZMP-be. 1989 októberében az MSZP alapítója, 1990 óta a párt nyírbátori, 1991-től 1997-ig megyei elnökségi tagja. Az 1990. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölt, de nem szerez parlamenti mandátumot, októberben azonban bejutott Nyírbátor képviselő-testületébe. 1994 óta országgyűlési képviselő, az 1998-as önkormányzati választásokon bekerült a SZSZB Megyei Önkormányzat Közgyűlésbe, 2002-ben pedig harmadszor is a megyei listán szerzett mandátumot. Az új Országgyűlésben a költségvetési és pénzügyi bizottság alelnökeként, valamint a számvevőszéki bizottság tagjaként kezdett el dolgozni. Elnöke volt a Számvevőszék alelnökeit jelölő bizottságnak is. 2002 októberében Nyírbátor polgármesterévé választják. Következő évben a pénzügyminisztérium politikai államtitkárának nevezték ki, ezért minden bizottsági tagságáról és polgármesteri tisztségéről is lemondott. Tavaly szeptemberben az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökévé, október 16-án az országos elnökség tagjává választották. A 2004. október 4-én hivatalba lépett Gyurcsány-kormányban miniszterelnökségi politikai államtikárrá nevezték ki, a kormányfő kabinetfőnöki teendőit is ellátta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik