Belföld

Véget ért a kilencnapos gyász a Vatikánban

Véget ért a II. János Pál pápa temetését követő kilenc napos gyász a Vatikánban szombaton, két nappal a katolikus egyház új vezetőjét megválasztani hivatott bíborosi konklávé kezdete előtt.

A gyászidőszak a pápa temetésével kezdődött el, s azóta mindennap délután öt órakor misét tartottak II. János Pálért a Szent Péter-bazilikában. A gyászidőszak utolsó miséjét szombaton Jorge Arturo Medina Estevez chilei bíboros mutatta be; ugyancsak Medina bíboros lesz az, aki a “habemus papam” latin kifejezés kiejtésével tudatni fogja a nyilvánossággal az új egyházfő megválasztását.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő szombaton bejelentette, hogy megsemmisítették II. János Pál pápai gyűrűjét és pecsétjét, amivel szimbolikusan is lezárult az április 2-án elhunyt egyházfő uralkodása. Az Universi Dominici Gregis apostoli konstitúció úgy rendelkezik, hogy a pápai gyűrűt és pecsétet meg kell semmisíteni, elkerülendő az esetleges irathamisítást. A gyűrű és a pecsét megsemmisítése az egyház camerlengójának – a Vatikánt a két pápa között ideiglenesen irányító kamarásának -, jelen esetben Eduardo Martínez Somalo spanyol bíborosnak volt a feladata. A camerlengo feladata az is, hogy a pápa haláláról meggyőződve lehúzza az elhunyt ujjáról a pápai gyűrűt és magához vegye a pápai pecsétet.

A pápaválasztó konklávé április 18-án, hétfőn délután fél ötkor veszi kezdetét, amikor az arra jogosult bíborosok, köztük Erdő Péter és Paskai lászló bíboros, bevonulnak a Sixtus-kápolnába. A szabályok értelmében csak a 80 év alatti bíborosok a választók, számuk maximum 120 lehet, jelenleg pedig 117, de közülük ketten nem lesznek jelen súlyos betegségük miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik