Belföld

Évi 300 milliárd forint kellene lakásfelújításra

A magyarországi társasházak jelentős része égető felújítási problémával küzd. A hazai lakásállomány felújítására évente 300 milliárd forintra lenne szükség – mondta Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója.

A magyarországi társasházak jelentős része égető felújítási problémával küzd. Egyre gyakoribbak az elöregedett gázvezetékekkel kapcsolatos problémák, kéménybeomlások, illetve egyre többet kellene költeni az elavult fűtési rendszerek felújítására. A társasházak többsége tőkehiány miatt képtelen megoldani a feladatokat.

A 300 milliárdnak Magyarországon mindössze töredékét fordítják a lakásállomány megóvására, örvendetes, hogy a lakástakarék pénztári szerződések egyre nagyobb részét kötik társasházak és lakásszövetkezetek – tette hozzá Gergely. A Fundamenta-Lakáskassza tavaly év végi, 440 ezer darab szerződéséből közel 5800-at már társasházak és lakásszövetkezetek kötötték. A társasházak szerződéseinek összesített összege a 2003 végi 9 milliárd forintról 2004 végére 12 milliárd forintra emelkedett.

A Fundamenta-Lakáskassza banki partnereivel (FHB Földhitel- és Jelzálogbankkal illetve a HVB Bank) közös konstrukciót dolgozott ki, amely azonnali hitelhez juttathatja a társasházakat, s így megoldható a társasházak közös helyiségeinek felújítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik