Belföld

Tárgyalnak az üzemanyag adócsökkentéséről

A pénzügyi és a gazdasági tárca a fuvarozók szakmai képviseleteivel együtt keresik a megoldást a magas üzemanyagárak kedvezőetlen hatását az ágazat versenyképességére.

A pénteki, Pénzügyminisztériumban tartott megbeszélésen arról volt szó, hogy van-e lehetőség az üzemanyagoknál adócsökkentésre vagy kedvezményre, és ha van, akkor a fuvarozók szerint ezt mekkora forgalomnövekedéssel lehetne ellensúlyozni.

Jelenleg a gázolaj jövedéki adója literenkét 85 forint. Ez az adószint 2002 nyara óta nem változott. A kormány mozgásterét meghatározza, hogy az Európai Unió irányelvben szabályozza a jövedéki adózásban érvényesítendő főbb követelményeket a tagországok számára. Többek között jövedéki adóminimumot határoz meg, és egyéb korlátokat is érvényesít. A Pénzügyminisztérium jelenleg vizsgálja, hogy az uniós szabályok betartásával milyen lehetőség adódik a fuvarozók igényeinek kielégítésére.

A Pénzügyminisztérium szerint a kormány érdekelt abban, hogy a fuvarozók versenyképessége javuljon, és az is fontos szempont, hogy az üzemanyag-forgalom ne essen vissza számottevően, mert ez kedvezőtlenül hat az adóbevételekre is. Jelenleg a nemzetközi fuvarozók egy része – amennyiben teheti – nem Magyarországon tankol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik