Belföld

Állami segítség a Parmalatra pályázó termelőknek

Állami garanciás hitellel támogatná az agrártárca a Parmalat Rt.-re pályázó tejtermelőket. A tejipari társaság felszámolója nyolcmilliárd forintos irányárat hirdet meg az olasz anyavállalat pénzügyi botrányai miatt ellehetetlenült vállalkozására.

Az agrártárca támogatást kíván nyújtani a mezőgazdasági termelőknek a székesfehérvári Parmalat Rt. megvásárlásához – nyilatkozta Németh Imre agrárminiszter a Népszabadságnak . A gazdálkodók a vételhez konzorciumot szerveznek, amelyben legalább száz tejüzem venne részt 200 millió literes éves össztermeléssel. Állami garanciával és kamattámogatással ellátott hitel jöhet szóba, de az ügylet kapcsán a termelőknek is kockázatot kell vállalniuk – mondta Németh.

A Parmalat felszámolását végző TM Line Kft. 8 milliárd forintos irányárat tervez. Somogyi Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy felszámolóként szem előtt kell tartania a hitelezői érdekeket, ezért a Parmalatot annak kell eladnia, aki a cégért a legtöbbet hajlandó fizetni. Az értékesítési felhívás előreláthatólag május 2-án jelenik meg, ezt követően a pályázatokat 28 napig lehet majd beadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik