Belföld

Korábban bevezethetik az eurót?

Az európai fiskális egyezmény módosításával elérhető, hogy hazánk 2010 helyett 2009-ben csatlakozzon az eurózónához – állítja a Világbank . A magyar költségvetési folyamatokról kedvezőtlen észrevételei vannak a szervezet szakembereinek.

A stabilitási és növekedési paktum lazítása a visegrádi négyek számára lehetővé teszi, hogy 2007-re teljesítsék az euró bevezetésének követelményét, így 2009-ben csatlakozhatnának a Gazdasági és Monetáris Unióhoz – áll a Világbank legfrissebb jelentésében, amely az új uniós tagállamok első negyedévi folyamatait elemzi.

A magyar fiskális folyamatokról a Világbank úgy véli, az elcsúszás veszélye megmaradt, pedig a kormány EU-ajánlásra növelte a költségvetési tartalékot – írja a Népszabadság. A legtöbb térségbeli országnak a büdzsé területén elért eredményei a tervezettnél jobban alakultak, kivéve Magyarországot.

A stabilitási és növekedési paktum reformjáról a nemzetközi szervezet szakemberei nincsenek túl jó véleménnyel. A lazítás csökkenti az euróaspiránsok reformkedvét, amely némely országban már amúgy is kicsi a közelgő választások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik