Belföld

Az iparűzési adó elűzheti az offshore cégeket

Az offshore cégek várhatóan továbbállnak, ha iparűzési adót kell fizetniük jövőre, amely 20 milliárd forint bevételkiesést jelentene a költségvetésnek – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég adópartnere.

Az uniós szabályok miatt jövőre már nem működhetnek offshore státusban a vállalkozások, vagyis iparűzési adót is kellene fizetniük.

A Pénzügyminisztérium (PM) azt javasolja, hogy az iparűzési adóalap csökkenthető legyen egyebek között a kapott kamatok és kamatjellegű bevételek 50 százalékával, valamint a jogdíjból származó bevételekkel – vagyis azokat a tételekkel, amelyek a legfőbb bevételi forrásnak számítanak az offshore-oknál.

E hét kedden, Farkas Imre és Jauernik István adóreform-javaslatot nyújtott be, amely az egész erről szóló paragrafust törölné, és jövőre nem élveznének kedvezményeket az iparűzési adóban az érintett cégek. Jauernik A Napi Gazdaságnak elmondta: nem áll szándékukban „tűzön-vízen átvinni” a javaslatukat, de szeretnék látni, hogy a PM-é vagy a saját indítványuk hasznosabb-e a gazdaság számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik