Belföld

Diplomáciai hiba miatt maradhat el a szlovák-magyar csúcs

A kormányszóvivő szerdai kijelentésével ellentétben valószínűleg a külügyi tárca politikai államtitkárának a Benes-dekrétumokra vonatkozó nyilatkozata miatt mondta le Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök Gyurcsány Ferenccel tervezett találkozóját – közölte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön újságírók előtt közölte, hogy Dzurinda személyesen tájékoztatta arról, hogy „talán szerencsésebbnek tartaná”, hogyha most nem találkoznának.
A kormányfő elmondta, hogy a későbbiekben megértette, hogy ennek oka valószínűsíthetően Bársony András államtitkár azon nyilatkozata, mely szerint a Benes-dekrétumokba foglalt politika komoly politikai kérdéseket vet fel mind a mai napig.

Gyurcsány Ferenc érzékeltette, hogy Magyarország kész rendezni bármilyen történelmi vitáját Szlovákiával, ahol a legutóbbi népszámlálás szerint mintegy 520 ezer magyar él – írta az AP. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: nem engedhetjük meg, hogy a múlt beárnyékolja azt a közös érdekünket, hogy növekvő gazdaságokat és együttműködő társadalmakat teremtsünk ebben a régióban. “Nem építhetünk politikát… ha újra és újra a jövő problémái elé helyezzük ezeket a nemzeti sérelmeket” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Szerdán Batiz András kormányszóvivő még cáfolta, hogy a találkozót Bársony András kijelentései miatt mondta volna le a szlovák kormányfő. “Semmilyen hivatalos formában még csak megjegyzés sem hangzott el a Külügyminisztérium államtitkárának bármelyik nyilatkozatára” – mondta Batiz András a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy Dzurinda semmivel nem indokolta a találkozó lemondását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik