Belföld

Csökkenhet a NABI alaptőkéje

A nehéz gazdasági körülmények közepette jelentős veszteséget felhalmozó cégnél az alaptőkét 4,6 milliárd forintról 518 millióra akarja leszállítani az igazgatóság.

A NABI Rt. közel tizedére szállíthatja le az alaptőkéjét éves rendes közgyűlésén – nyilatkozta a Világgazdaságnak Bodor András, a cég társasági igazgatója. A jelenleg jegyzett tőke 518 millióra, vagyis 89 százalékkal csökkenne, amelynek eredményeképpen a társaság részvényeinek névértéke ezer forintról 112-re eshet vissza, amennyiben a végleges, auditált beszámoló megegyezik a megjelentetett számokkal.

Az auditálásra váró 2004-es mérlegben a társaság saját tőkéje – a felhalmozott működési és átértékelési veszteségnek betudhatóan – a jegyzett tőke kétharmada alá csökkent. A NABI a törzsrészvények cseréjét az alaptőke-leszállítás jogerős cégbírósági bejegyzését követő 30 napon belül köteles végrehajtani.

A közgyűlési előterjesztések között az alaptőke felemelését tartalmazó változat is szerepel, amely csak a finanszírozó bankokkal történő megállapodást követően lépne életbe, ezért konkrét határozati javaslattal csak a tárgyalásokat követően állnak elő.

A NABI publikálta a nem auditált pénzügyi jelentésének fő számait is, amelyek a azonban még változhatnak. Ezek szerint a társaság vesztesége – a külföldi leányvállalatok nélkül – 11,7 milliárd forintra rúgott tavaly, amely mintegy háromszorosa a 2003-as deficitnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik