Belföld

Berlusconi lemond médiabirodalma többségéről

Silvio Berlusconi az egy év múlva rendezendő választásokra gondolva eladja szakmai befektetőknek a Mediaset részvényeinek 17 százalékát . Az ellenzék szerint még a megmaradt 34 százalékos részesedésével is a politikus irányíthatja a vállalatot.

A bejelentés szerint Berlusconi a JP Morgan közreműködésével 197 millió részvényt ajánl fel olasz illetve külföldi szakmai befektetőknek – írja a Handelsblatt.

Sokan politikai lépésként értékelik a döntést, hiszen az utóbbi időben rendkívülien meggyengült Berlusconi pozíciója, és egyre hangosabbak az új választások kiírását követelő vélemények. A két héttel ez előtti regionális választások során az általa vezetett jobb-közép koalíció csúnyán leszerepelt.

Az ellenzék már régóta követelte, hogy a kormányfő váljon meg a Mediaset-beli részesedésétől. A cégcsoporthoz tartozik több televíziós csatorna, amelyeknek az olasz piacon együttesen 40 százalékos a részesedése. Ráadásul közvetve Berlusconi irányítja a RAI közszolgálati csatornáit is.

Ez semmit sem változtat az eddigi helyzeten, hiszen továbbra is a családi vállalkozásának, a Fininvestnek tulajdonában marad a Mediaset 34 százaléka. Ekkora részesedéssel kényelmesen elirányíthatja a vállalatot Berlusconi, mivel a többi részvényes kisebb tulajdonrésszel rendelkezik – mondta Romano Prodi az egykori olasz EU-biztos, az ellenzéki szövetség vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik