Belföld

Oblath: tovább csökkenhet az alapkamat

A Monetáris Tanács tagja úgy véli, hogy a vártnál magasabb infláció ellenére tovább csökkenhet a jegybanki alapkamat, írta a Reuters hírügynökség szerdán.

A márciusi infláció nem jelenti, hogy kedvezőtlenül változott az inflációs irányzat. A célkövetés az infláció fő adatát tartja szem előtt, de nagyon fontos, hogy a maginfláció csökkenése folytatódott. A kőolaj ára talán nem marad olyan magas, mint most, és ez nagy mértékben hozzá fog járulni az infláció további csökkenéséhez – idézte nyilatkozatát a hírügynökség.

A kamatdöntő testület tagja jelenleg nem számít arra, hogy megfordulna a pénzügypolitikai enyhítés később az év során, ha a befektetők étvágya csökken a nagy hozamú eszközök iránt. Szerinte a kamatok továbbra is túl magasak, semhogy fordulatra kelljen számítani.

Oblath Gábor helytelenítette a kormány felhívásait a forint gyengítésére, azonban “valamicskét gyengébb árfolyam megfelelne az alacsonyabb inflációs irányzatnak, és valószínűleg nem jelentene kockázatot, habár az árfolyam nincs közvetlen pénzügypolitikai ellenőrzés alatt” – idézte szavait a hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik